Spisovatelé současného Tchaj-wanu

Srdečně zveme všechny zájemce na panelovou diskuzi s tchajwanskými spisovateli, básníkem Liu Ka-shiangem a romanopiscem Egoyanem Zhengem, a jejich překladateli:

Spisovatelé současného Tchaj-wanu

Akce se koná v pátek 12. 5. 2023 v 18:00

Kampus Hybernská, Hybernská 4, Praha 1, budova 3

Moderuje prof. Olga Lomová.

Liu Ka-shiang 
Liu Ka-shiang je současný tchajwanský básník, esejista, autor dětské i vzdělávací literatury, novinář a ekologický aktivista píšící čínsky. Narodil se v roce 1957 na Tchaj-wanu. Vystudoval žurnalistiku na Chinese Culture University v Tchaj-peji, kde později pracoval i jako redaktor v tchajwanském deníku China Times.
Dosud publikoval přes čtyřicet knih, včetně poezie, esejů, románů a cestopisů. Za svou tvorbu na Tchaj-wanu získal řadu ocenění např. Cenu tchajwanské moderní poezie (1984), cenu básnického spolku The Bamboo Hat (1984), literární cenu nadace WuSanLien (1993), ocenění deníku United Daily za nejlepší knihu (1995) či za nejlepší dětskou knihu (1998).
Egoyan Zheng
Narozen roku 1977. Vystudoval psychologii a lékařství a získal zároveň magisterský titul z čínské literatury. Patří mezi nejnadanější současné tchajwanské mladé autory. Jeho dílo zahrnuje romány, poezii, povídky. Získal mnoho tchajwanských literárních cen, ale i uznání v zahraničí. Kromě nominace na 2007 Man Asian Literary Prize byl též nominován na prestižní Frank O’Connor Short Story Award (2008). Jeho předchozí román Požírač snů (2010) se stal bestsellerem nejen na Tchaj-wanu, ale i mezi dalšími čínskými komunitami po celém světě.
Spoluorganizátoři:
Svět knihy, Mi:Lu Publishing s.r.o., Tchajpejská ekonomická a kulturní kancelář Praha, Ministerstvo kultury Tchaj-wanu

 

Úvod > Nástěnka > Spisovatelé současného Tchaj-wanu